Временното правителство в Източна Либия подаде оставка след улични протести заради тежките условия на живот, заявиха служители, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.
Министър-председателят Абдала ал Тани връчи оставката на своето правителство на председателя на установената на изток Камара на представителите, каза правителственият говорител Езел-Дин ал Фалих. Оставката беше потвърдена от парламентарния говорител Абдала Абайхиг, който заяви, че депутатите ще я разгледат на следващото си заседание. Засега няма определена дата за заседанието.
В петък парламентът обвини централната банка и правителството в столицата Триполи, че “ограбва” страната и пренебрегва изтока, очевидно опитвайки се да отклони вината за влошаването на обществените услуги.


Либия е разделена между две съперничещи си управления – едното на изток, другото на запад, всяко от които е подкрепяно от въоръжени групи и чуждестранни правителства. Протестиращи в Източна Либия подпалиха гуми и блокираха пътища. Мисията на ООН в Либия каза, че има информация за поне един загинал и трима ранени при прояви на насилие.
Демонстрациите на изток са сходни с избухналите напоследък протести в Триполи и други западни либийски градове заради спиранията на електричеството и корупцията. Протестиращи подпалиха правителствена сграда в Бенгази при демонстрациите в Източна Либия, посочва Ройтерс. Протести имаше също в Байда, Сабха и Мардж, където избухнаха сблъсъци със силите за сигурност.


Share Follow

Leave A Reply