“Приблизително 26 хил. пожара са гасили пожарникарите за тази година. Много от тях са със значителни имуществени и материални щети, за съжаление, са загинали и хора. Спасени са 358 човешки живота, пряко застрашени от огнената стихия. Участвахме и в малко повече от 11 хил. спасителни и технически операции, преди всичко свързани с наводнения и тежка зимна обстановка”. Това заяви пред журналисти главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”  по врене на отбелязването на празника на пожарникарите.

“Измина един тежък период, в момента все още не сме го преодолели, в който ежедневно се случват десетки и то много сериозно пожари. И днес и идващите 3 дни обстановката ще остане изключително напрегната предвид тежките метеорологични условия, високи температури, изсъхнала тревиста растителност, както и силния вятър. Поради тази причина трябва да бъдем изключително внимателни”, каза той. По думите му често пъти човешката небрежност приближава до умисъла. Главен комисар Николай Николов благодари на пожарникарите за тяхната неизчерпаема енергия и заради това, че са успели да опазят човешки животи, да накарат гражданите на България да се чувстват по-сигурни и по-защитени.

снимка: Pixabay

“Дълъг е списъкът с добрите неща, които са направени, трябва обаче да признаем, че има все още неща, които не са изпълнени и са поети като ангажимент към хората от нашите структури. В близко време очаквам да напреднем в процеса на защита на техния живот, като доставка на нови лични предпазни средства”, посочи гл. комисар Николов. Той отбеляза, че много от сградите на главната дирекция на пожарната са претърпели сериозни ремонти и пожарникарите вече имат много по-добри битови условия.


Share Follow

Leave A Reply