Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) поискаха данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги. Предложението вече е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев. Припомняме, че в края на миналата седмица Министерство на финансите публикува проект за промени в Закона за ДДС. Срокът за обществено обсъждане изтича в края на 11 октомври.

В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление. „Същевременно обаче несправедливото третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и дост

снимка: БГНЕС

От БАЗ и СЗБ припомнят, че в 12 cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи държави c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „tаkе аwау” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.
От бизнеса са направили проверка на европейското законодателство и в частност разпоредбите, касаещи прилагането на намалена данъчна ставка в сектор туризъм и по-конкретно ресторантьорство. Според данните масовата практика в страните членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи. Тази услуга в общия случай се облага със същата данъчна ставка и дори в някои страни с по-ниска от тази, с която се облага ресторантьорският бранш като цяло. В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10 на сто ДДС при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9 на сто; Унгария – с 5 на сто, и т.н.
Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока, категорични са от бранша.


Share Follow

Leave A Reply