Кольо Иванов, обвинен в причиняването на тежката катастрофа в Айтос, при която загина 28-годишна жена, остава в ареста. Това реши Бургаският окръжен съд. Прокурорът по делото Георги Чинев посочи, че при огледа на местопроизшествието, в портфейла на Иванов е намерен плик с прахообразно вещество. „На направения полеви тест е реагирало на амфетамин, метамфетамин. Назначена е химическа експертиза, заключението на която на настоящия етап не е изготвено. Ако намереният наркотик се окаже в количество, а и с концентрация, обосноваващи обвинение за държане на високорисково наркотично вещество, ще бъде преценено и повдигане на обвинение в този смисъл“, обясни той.

снимка: БГНЕС

По време на заседанието шофьорът Кольо Иванов поиска да му бъде наложена мярка „домашен арест“. Той посочи, че няма да се укрие, защото има 13-годишна дъщеря, която иска да изучи. Неговите адвокати допълниха, че Иванов има постоянен адрес, където може да изтърпи мярката. Според адвокатите му впоследствие може да бъде променен характера на обвинението, тъй като се изчаква резултатът на няколко експертизи – изследва се намерения плик от портфейла му, изпратена е негова кръвна проба във ВМА, прави се и техническа експертиза на камиона, за да се установи дали са отказали спирачките. „Ако няма наркотик и спирачките са отказали, става случайно събитие, което той не е искал. Квалификацията става друга, може и условна присъда да се изкара“, поясни, адвокат Бойчо Боев.

снимка: БГНЕС

Установено е, че камионът е бил претоварен. Капацитетът на превозното средство е 38 тона. По време на катастрофата той е бил с тегло от 45 тона, без да се включва каросерията и горивото му.


Share Follow

Leave A Reply