Най-малко 33 човека са загинали при горските пожари, които бушуват в американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон от средата на август, предаде ДПА. Горските пожари в Калифорния са изгорили 1,3 милион хектара и са отнели живота на 22-ма души от 15 август според данни на щатската пожарна служба. В Орегон рекордната вълна от пожари е взела 10 жертви, а във Вашингтон е загинал един човек.

снимка: БГНЕС

Въпреки че по-хладното време и по-слабият вятър помагаха за борбата с огъня през уикенда, много от пожарите в Орегон и Калифорния все още не са овладени, което наложи евакуацията на десетки хиляди хора и заплаши хиляди домове. Пожарите изпепелиха цели квартали и унищожиха 4100 постройки само в Калифорния.

снимка: БГНЕС

Кризата с пожарите се превърна и в политически въпрос. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и много републиканци хвърлят вината за бедствието върху лошото управление на горите. Демократи и специалисти по горски пожари казват, че управлението на горите е важен фактор, но посочват също така климатичните промени, създаващи тежки засушавания и променливи метеорологични условия.


Share Follow

Leave A Reply