Британските депутати одобриха на второ четене внесения от правителството законопроект за вътрешния пазар с 340 срещу 263 гласа. По този начин документът, когато се превърне в закон, може да доведе до нарушаване на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. На дневен ред сега са 4-дневни обсъждания на законопроекта в парламентарните комисии. По-рано депутатите отхвърлиха предложението на опозиционната Лейбъристка партия за блокиране на законопроекта. Лейбъристите загубиха вота с 213 срещу 349 гласа. Премиерът Борис Джонсън защити документа с аргумента, че той е необходим, за да не се превръща Великобритания в заложник на ЕС в търговските преговори.

снимка: Getty Images/Guliver

„Не можем да допуснем ситуация, в която чужда сила или международна организация да диктува границите на нашата страна. Нито един британски премиер, нито едно правителство или парламент няма да приемат такова налагане. Не можем да толерираме ситуация, в която европейските ни колеги смятат, че имат силата за разкъсат страната ни“, заяви Джонсън.

снимка: briefingsforbrexit.com

Джонсън обвинява ЕС в заплахи за използване на договора за оттеглянето за поставяне на търговски бариери между континенталната част на Обединеното кралство и Северна Ирландия и дори за налагане на хранителна блокада. Брюксел и редица страни членки разкритикуваха законопроекта за вътрешния пазар и поискаха от британското правителство да го оттегли до края на септември. Освен че се сблъска с недоволство в собствената си партия, Джонсън бе критикуван за плановете си от няколко бивши британски премиери, сред тях Тереза Мей, Джон Мейджър и Дейвид Камерън.


Share Follow

Leave A Reply