“Очакване, трепет, стремежи, надежди – днес българските ученици прекрачват прага на свещения храм на знанието. Честит първи учебен ден,” това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във своя профил във “Фейсбук” по  повод първия учебен ден.

снимка: Getty Images

“Жаждата за просвещение преведе българския народ през вековете, спаси го в тъмни времена. Недопустимо е в XXI век в европейска държава български деца да нямат достъп до образование. Всяко българче има неизменното право на равен старт в живота, а той започва от училищната скамейка. Всяко отпаднало от училище дете е провал на държавата и обществото ни. Нуждаем се от образование, което се уповава на традициите, но и отговоря на съвременните изисквания, за да бъдат нашите ученици конкурентоспособни. Държавата трябва да гарантира за учениците и учителите сигурна и спокойна среда във всяко училище – от най-малкото село до най-големия град”, написа тя.

Вицепрезидентът направи обръщение към учениците, учителите и родителите:
“Скъпи ученици, бъдете здрави, усърдни и упорити! Мечтайте смело! Във вашите любопитни очи и енергия е светлият лъч за развитието на България. Уважаеми учители, Вие сте непреклонните борци срещу невежеството, без които е невъзможно развитието ни. Мисълта ни за вас трябва да е всеки ден, не само по празници! Крайно време е да върнем учителя на достойното му място в обществото, както повеляват българските традиции. Желая Ви сили и кураж! Скъпи родители, Вие сте най-верните съюзници на учителите в общата ни мисия да изградим знаещи и можещи млади хора, личности, които не се страхуват да отстояват позицията си, а целеустремено градят съдбата си. На добър час!”


Share Follow

Leave A Reply