Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зееховер планират страната да приеме подбрани мигранти от лагера “Мория”. Преди това Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) настоя за действия от страна на държавите от ЕС, съобщи АРД. По информация на агенцията Меркел и Зеехофер са се договорили броят на мигрантите, които Германия би могла да приеме, да бъдат 1500 човека. Става въпрос за семейства с деца, които според гръцките власти се нуждаят от защита. Твърди се, че предложението вече е обсъдено с правителството в Атина.

снимка: БГНЕС

Засега не е ясно дали СПД би подкрепила тази идея. Председателят на партията Саския Ескен спомена в неделя, че голям брой бежанци трябва да бъде докаран незабавно в Германия и като цяло остава впечатлението, че коалиционните партии в управлението са единодушни по този въпрос.

снимка: БГНЕС

В сряда лагерът “Мория” на остров Лесбос изгоря напълно, а 12 000 души останаха без подслон. Швейцария и 9 държави от ЕС изразиха готовност да приемат 400 непридружени деца. Зеехофер заяви, че Германия ще осигури покрив на между 100 и 150 деца и младежи, като подчерта, че това е едва “първата крачка”, която ще бъде последвана от приемането предимно на семейства с деца.

снимка: БГНЕС

Предвид положението на хората на Лесбос Върховният комисар на ООН за бежанците настоя за оказване на бърза помощ от страна на европейските държави. Положението на мигрантите там е “извънредна хуманитарна ситуация, която изисква бързи и незабавни действия от европейските държави съвместно с Гърция”, подчерта Франк Ремус – представител на организацията в Германия.

снимка: БГНЕС

Много градове в Германия са готови незабавно да приемат хора от лагера “Мория” предвид спешната ситуация там. Виждането е, че независимо от дебата за справедливо разпределение на бежанците в рамките на ЕС, хората се нуждаят от помощ сега.


Share Follow

Leave A Reply