Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в правната комисия в парламента. Депутатите ще обсъждат машинното гласуване и евентуалното въвеждане на мажоритарен вот. Народното събрание вече одобри на първо четене машинно гласуване да има във всички секции с над 300 избиратели.

снимка: БГНЕС

ГЕРБ се отказват от идеята си да има възможност изборите за Велико Народно събрание да се провеждат в два дни. Управляващите продължават да държат на текстовете за мажоритарен избор на половината от депутатите във ВНС. Идеята е то да бъде избрано чрез смесена избирателна система – 200 депутати чрез пропорционален вот и 200 депутати с мажоритарен вот.

снимка: БГНЕС

В действащия Изборен кодекс е записано, че в секциите в страната с над 300 избиратели трябва да се гласува само с машини. С внесения миналия месец проект ГЕРБ предлага в тях да може да се гласува и с бюлетини. От БСП са категорични в искането си само за машинно гласуване, без дублиране с хартиени бюлетини. От левицата искат също Министерският съвет да носи отговорност за придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините.


Share Follow

Leave A Reply