Тази година за първи път 15 септември ще бъде по-различен от предходните години. Няма да има тържества, за да се избегнат струпванията на много хора. Родителите няма да бъдат допускани в сградите на учебните заведения. Допускат се само скромни тържества в двора на училищата, където ще бъдат посрещнати първокласниците, петокласниците и осмокласниците. Останалите могат да си направят неформално тържество по класните стаи с класния ръководител, но без традиционното тържествено посрещане в двора със слово на директора, учители и ученици.

снимка: “Фейцбук” на кмета на Бургас Димитър Николов

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които днес ще прекрачат за първи път училищния праг. Новата учебна година стартира в 2359 училища в страната. Над 717 400 са учениците от I до ХII клас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката във връзка с началото на новата учебна година. 68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения.

снимка: БГНЕС

Близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни и 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не бъдат възпрепятствани нормалното откриване на учебната година и протичането на учебния процес.

снимка: БГНЕС

Предвид противоепидемичните мерки от МОН разпоредиха в училищата да се носят маски- по класните стаи децата имат избор дали да са с маска или шлем, или изобщо да не слагат нищо на лицето си, но извън тях, когато са в коридорите на учебните заведения, те трябва задължително да носят предпазно средство. За учителите е задължително носенето на маска през цялото време. При нарушаване ще има различни наказания – от забележка до преместване в друго училище. Освен това всяко училище би трябвало да е подготвило отделно помещение от минимум 6 кв м, в което дете със симптоми на коронавирус да изчака родителите си да го приберат. Ако доказано има заразено дете, то цялата паралелка минава на електронно обучение до изтичане на карантината.

снимка: БГНЕС

Родители в много градове се възпротивиха на тези мерки, като ги смятат за прекалени. Те протестират с искане да отпадне задължителното носене на маски или шлемове. Организаторите настояват всеки родител и дете сами да преценят дали да се носи маска или не, като отказът да не води до никакви наказания. Като аргумент те дават проучвания за вредата от носенето на маски, особено при децата.

снимка: БГНЕС

Министърът на образованието обяви, че децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно в общите помещения. Той изрази надежда да не се стига до строги наказания и увери, че учителите ще съблюдават строго за носенето на маските. По думите на министъра противоепидемичните мерки в българските училища са сред най-либералните в Европа. Той препоръча децата да не прекарват много време в коридорите.

снимка: БГНЕС

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища, но с готовност за превключване към онлайн обучение. Със задължителното присъствено обучение не са съгласни, по сведения на МОН, 16% от родителите, поради различни опасения. Затова депутатите приеха спешно на второ четене допълнителни промени към Закона за измененията в Закона за предучилищното и училищното образование, чрез които родителите получават избор за вида на обучение на децата им. Според приетите промени, при извънредна епидемична обстановка заради коронавируса по здравословни причини или по желание след разрешение от образователния инспекторат учениците ще могат да се обучават дистанционно, докато другите работят в клас. Въвеждат се оценки и отсъствия и за обучението от разстояние. До началото на октомври ще бъдат обявени 15-20 училища- центрове за провеждане на дистанционно обучение.

снимка: БГНЕС

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, а учебният процес ще се прехвърля във виртуалната класна стая. Училището ще има задължение ежеседмично да уведомява родителите за епидемичната ситуация, а ако има заболял учител или ученик, да ги информира извънредно.


Share Follow

Leave A Reply