“Видяхме, че БСП не могат да поемат отговорността да предложат председател на ЦИК”. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на второ четене. Д-р Даниела Дариткова отбеляза, че дебатът се е оказал изключително сериозен още по заглавието на проекта. “Не адмирирам посланията, които съдържат неистини, внушения и даже лъжи, които се отправят от тази трибуна. Отговорността на всеки един народен представител е от една страна да бъде отговорен в действията си, от друга в думите си. С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да убедим избирателите, че това е в интерес на прозрачния изборен процес”, коментира още д-р Даниела Дариткова.

“Като спекулация ще определя твърдението, че хартиените бюлетини са отживелица. В условията на извънредна епидемична обстановка, когато машината може да се повреди от средствата за дезинфекция. Това е твърдение на технически експерти, от които сме се информирали по отношение на машинното гласуване. Трябва да дадем възможност на българските граждани да упражнят своето право на вот и да могат чрез хартиена бюлетина да определят този, който в следващия парламент ще определя бъдещето на страната”, добави тя. “Искам да разсея още една спекулация, че такива промени правим ние в последния момент”, каза още д-р Дариткова и отчете, че това е отдавнашна парламентарна практика. Тя коментира и вота в БСП. “Не искам да омаловажа победата на г-жа Нинова, но в партии, където лидерството е ясно, не се налагат подобни избори”,каза още д-р Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и обвиненията на БСП, че управляващите не са предложили председател на ЦИК, защото не искат да носят отговорност. “Ние очаквахме опозицията да излъчи такъв. Всички парламентарно представени партии могат да излъчат председател. Всички НПО мога да го направят”, отчете д-р Дариткова. Тя заяви, че ще бъде стартирана нова процедура за избор на председател на ЦИК.


Share Follow

Leave A Reply