Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване. Така ще може да упражним своя глас и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс. Около тях се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

снимка: БГНЕС

Депутатите решиха устройства за гласуване да има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си с в изборната урна. Темата предизвика отново спорове между управляващите или опозицията. От БСП настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

Според Надя Клисурска вотът на машини ще предотврати манипулациите и ще помогне за по-точното отчитане на изборните резултати. От БСП смята, че смесения вот ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване. За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението. „Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори“, каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид, предаде Нова телевизия.

Тезата на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. „Как БСП проведе честни избори в събота за избор на свой председател – с хартия или на машина“, попита той, визирайки прекия избор за лидер, на който Корнелия Нинова отново застана начело на левицата. „Когато честни хора провеждат честни избори, няма проблем. Проблемът е другаде“, отговори му Филип Попов. „Никъде в Европа няма машинно гласуване“, пък твърди Борис Вангелов от „Обединени патриоти“.


Share Follow

Leave A Reply