“Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”, обясни общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова пред Нова телевизия. Според д-р Николова, за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент. „Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването”, посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. „В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти”, запита лекарят. Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. „Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, каза д-р Гергана Николова.

снимка: pixabay

По думите й общопрактикуващите лекари сами се снабдяват с предпазни средства срещи коронавируса, за което не получават допълнително заплащане. Лекарският съюз е направил една кампания за дарения за предпазни средства, тогава част от лекарите са били подпомогнати. “Направихме предложение да се заплаща наблюдението или лечението на карантиниран пациент, но не получихме отговор, допълни д-р Николова. По думите й част от заразените лекари с коронавирус са общопрактикуващи.


Share Follow

Leave A Reply