Група евродепутати са задали по официален ред 29 въпроса към българските власти след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП. Въпросите са разделени на групи: към вицепремиера; към вицепремиера и заместник-министъра на правосъдието; към заместник-министъра на правосъдието; към главния прокурор и неговия заместник.

Сред темите, които са засегнати в тях са: антикорупционните реформи, свободата на словото, конституционните промени, предложени от управляващите. Към прокуратурата има въпроси какви са мерките за борба с корупцията и разследват ли се разпространените аудиозаписи с глас, за който се твърди, че е на премиера.

снимка: БГНЕС

“България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите”, питат още от мониторинговата група.


Share Follow

Leave A Reply