Привърженици на „Системата ни убива“ са се барикадирали в деловодството на НС, като настояват за среща с управляващите. Те отказват да излязат и чакат депутатите да дойдат и да разпишат 240 декларации, в които казват, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато. Представители на гражданска инициатива “Изправи се.БГ” също са там. По този повод председателят на парламента Цвета Караянчева направи изявление пред журналисти в Народното събрание, като увери, че ще бъде направено всичко възможно до 18 септември да се проведат срещи с майките от “Системата ни убива”.

снимка: БГНЕС

“Правя това изявление във връзка със случващото се на пропуска на Народното събрание. Знаете, че има заповед от министъра на здравеопазването, на базата на която аз съм пуснала заповед за достъп до парламента на външни лица. По тази причина има и различни потоци на движение. Това, което сутринта получих от майките, които продължават да стоят на пропуска, е едно писмо до мен и всички парламентарни групи. То е възвание и от него аз разбирам, че те искат да разговарят с нас”, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

снимка: БГНЕС

Тя увери, че веднага е разпратила писмото до всички парламентарни групи. Председателят на парламента цитира част от писмо:  “Във връзка с горното моля да намерите достойнство и смелост да се срещнете с нас, за да ви предоставим нашата гледна точка и да се опитаме да постигнем конструктивни решения за помиряване на народа. Предлагаме да бъде организирана среща в сградата на парламента между наши представители и представители на Народното събрание по ваше усмотрение в периода от 16 до 18 септември. Очакваме отговор”.

“Оттук нататък аз не виждам причина дамите да стоят на пропуска, защото те нямат други искания, освен това, което е. Очакват обаждане от парламентарните групи и от тези, които са независими, за да направят съответните разговори, които ще бъдат проведени по час и график, когато са определили другите колеги от парламента”, изтъкна тя, като увери, че е заявила своето желание за диалог с тях, както и депутатите от парламентарните групи. “Уточняваме кога парламентарната група на ГЕРБ ще може да ги приеме”, каза Караянчева, като отбеляза, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват днес и сега. „Като цивилизовани хора ще направим всичко възможно в рамките от 16 до 18 септември да се проведат срещите и да видим какво точно трябва да се реши“, посочи Караянчева. „Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предишния път с барикадираните сестри“, каза още тя. Цвета Караянчева призова НСО да си свърши работата и да уведоми гражданите за нейните разпоредби.

снимка: БГНЕС

Антон Кутев от БСП алармира, че дете на майка от “Системата ни убива” не е допуснато до тоалетната на Народното събрание. Той направи процедура по начина на водене от парламентарната трибуна:
“Да вземем мерки, тъй като тези деца и майки да имат достъп до тоалетна. Ако не решите този проблем до 10 минути, за пореден път правите глупава грешка, която е абсолютно ненужна”, каза  Кутев.

снимка: Булфото

Караянчева в своето изявление отправи молба към майките, като призова детето да се прибере вкъщи, защото по думите ѝ там е изложено на риск. “Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били. Има заповед, която е на база заповедта на министъра за пропускателен режим в парламент с оглед COVID19”, каза още Караянчева.

 


Share Follow

Leave A Reply