Магистрати от Софийския районен съд се събираха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Причина са проблемите с Единната информационна система на съдилищата. Те ще внесат и поредното искане за спешно решаване на проблема. Призовават цялата правна общност да подкрепи идеята.

“Новата система предвижда неспецифични за съдиите задължения да попълват нерелевантна и незаконосъобразна информация или това значи, че законът не и придава никакво значение. Системата я събира и изисква от съдиите те да я попълват , което затруднява работата на нашите колеги. А те искат да правораздават със система, която улеснява работата им. Опростява стъпките им и спестява времето им от канцеларо-административни дейности, каза съдия Константи Кунчев пред бТВ.

Правосъдният министър Десислава Ахладова е съгласна с предложението новата система за управление на делата да бъде внедрена в страната и веднага да бъде спряна, за да се отстранят проблеми до 18 декември. Тя е запозната с притесненията на съдиите, част от които днес внесоха протестно писмо във ВСС. Тя допусна, че краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища.

Представляващият ВСС Боян Магдаличнев е на мнение, че случилото се донякъде е очаквано, защото в новата единна система има 38 модула и допълни, че вече са направени постъпки за отстраняване на проблеми. Той заяви, че е готов да се срещне с всеки от съдиите, които имат затруднения със системата.


Share Follow

Leave A Reply