“Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в Народното събрание, както и заради публичното ѝ изявление НСО да си свърши работата”. Това каза лидерът на гражданската инициатива “Изправи се. БГ” Мая Манолова пред журналисти по време на брифинг при палатковия лагер пред Министерския съвет на майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“.

снимка: БГНЕС

„Тя употреби НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. На практика Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма“, заяви Манолова, като изтъкна, че НСО трябва да уважава правата и законните интереси на гражданите, както и да спазва политически неутралитет. Тя настоя за незабавна проверка “кой е допуснал извършването на подобна политическа акция и използването на НСО за политическа употреба от Караянчева“. По думите ѝ 12 гарда са се включили в  извеждането от сградата на парламента на майките от “Системата ни убива” и протестиращите.

снимка: БГНЕС

“От тях 9 бяха заети с влаченето и блъскане на мирно протестиращи, а трима снимаха. Докато те снимаха, на нас ни бяха заглушени телефоните. В продължение на 10 минути не можех дори да набера тел. 112, за да извикам линейка за Христо“, разказа Вера Иванова от „Системата ни убива“. Според организацията на майките на момчето му е било забранено да отиде до тоалетна с мотива, че може да се барикадира. Те призоваха хората, които ги подкрепят, довечера да донесат презрели сини сливи, които ще използват за протеста.  “Тази вечер в 20.30 ч. ще покажем на Караянчева, че можем и ние по друг начин“, заканиха се от “Системата ни убива”.

снимка: БГНЕС

Мая Манолова припомни, че вчера от „Изправи се.БГ“ са имали разрешение да участват в заседанието на Комисията по енергетика, за да защитят интереса на гражданите по отношение на високите сметки за парно и неиздължаването на надвзетите суми. Тя изтъкна, че съгласно правилника на Народното събрание заседанията на парламентарните комисии са открити и граждани имат право да участват в тях.

снимка: БГНЕС

„За трети път в рамките на една седмица обаче по лична заповед на самозабравилата се Караянчева не сме допускани до участието в работата на парламентарни комисии“, заяви Манолова, като изтъкна, че вчера са влезнали в парламента с цел да покажат на депутатите какви са исканията на протеста. Относно декларацията, която са поискали протестиращите от депутатите да подпишат, Манолова отново отбеляза, че само БСП са откликнали на тяхната покана за среща и  са се опитали да намерят зала, но им е била отказана.

снимка: БГНЕС

“Първоначално бяхме решили да стоим там до 16.30 ч., за да се срещнем с максимално много депутати. Нашата цел беше просто да ги запознаем с инициативата. Успяхме да съберем три подписани декларации от представители на БСП. Все още очакваме всички парламентарни групи и независими депутати да се свържат с нас, за да може да говорим. Винаги сме искали културен диалог.
Единствената причина да се стигне до тази ексцесия вчера беше действията на г-жа Караянчева”, заяви Никола Вапцаров от “Изправи се.БГ”. Майката на момчето с увреждания, което беше заедно с протестиращите в парламента, изтъкна, че той е на 24 години и е гласоподавател. “Синът ми е с пълното съзнание какво се случва. Това, че той е дете и мястото му не е в парламента, са инсинуации от страна на Караянчева”, обясни тя.

 

Брифинг за употребената сила срещу жени и мирно протестиращи в парламента

Публикувахте от Мая Манолова в Четвъртък, 17 септември 2020 г.


Share Follow

Leave A Reply