Народното събрание ще продължи с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс. Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори – НФСБ. В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. “160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа. Това беше спасителният пояс за бойко Борисов и за вас”, посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

снимка: Капитал

Депутатите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване – предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.


Share Follow

Leave A Reply