Президентът Румен Радев посочи, че промените в Изборния кодекс, които депутатите приемат, са опит изборите да бъдат манипулирани. “Това има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване”, отбеляза държавният глава по повод решението на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. “Категорично ще наложа вето на този закон”, заяви президентът. “Управляващите се опитват да направят така, че да повлияят на изборите”, заяви Радев. “България е част от Европа. Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем”, коментира президентът. Той отново поиска оставките на кабинета и главния прокурор.

снимка: БГНЕС

“Отдавна има всички условия да се подадат оставки, това което стана вчера, е радикализация на протеста. Обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората биват обиждани, неглижирани, дори и някои от тях бити, това е нормална реакция”, коментира още Румен Радев във връзка с барикадата на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от “Системата ни убива”, които отказваха да напуснат сградата на Народно събрание.

снимка: БГНЕС

Според държавния глава вчера служителите на НСО са действали по указание на председателя на парламента Цвета Караянчева. “Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и създаването на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление”, посочи Румен Радев. Според него, ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон. По думите му парламентът е този, който трябва да каже коя друга служба ще поеме охраната на критичните обекти от национална сигурност.


Share Follow

Leave A Reply