Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да се удължи. Този път обаче с 2 месеца. По думите му мерките няма да се затягат „Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. „Наясно сме, че в една паралелка не може да има прекъсване на епидемичния процес. Въпросът е да не позволим той да “прескача” от клас на клас и от училище на училище. Каквото се случва в обществото, това ще се случва и в училище”, каза още доц. Кунчев.

снимка: БГНЕС

„Децата, които са заразени и сега ги откриваме, не са заразени, защото започнаха училище, а просто случаите са установени, защото започна учебната година. Ако хващаме повече болни тази седмица, това е показател, че си вършим работата и има надзор”, посочи главният държавен здравен инспектор. „От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата”, категоричен бе Кунчев.

снимка: ThinkStock/Getty Images

Той обясни още, че след преговорите с родителите е отразено всичко, което те са поискали. “Включително и това всеки, който не иска присъствено обучение, да може да се обучава електронно. Резултатът е, че в момента от 717 000 деца само 500 са изявили подобно желание”, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента. „Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите”, каза той. “Имайки предвид досегашната динамика, можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас, или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване”, допълни той.

Доцент Кунчев подчерта, че ако ръстът на заболеваемостта в Южна Европа е в резултат на нова вълна на заразата, това би бил най-лошият вариант за България. Причината – евентуален пик ще съвпадне и с началото на учебната година, и с началото на циркулацията на други респираторни вируси, грип. “До януари неминуемо ще се сблъскаме и с грипна епидемия”, обясни Ангел Кунчев. Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. “Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози”, подчерта доц. Кунчев.

снимка: iStock/Getty Images

„С нетърпение очакваме ваксина. 40 са фирмите в света, които са на ръба да създадат такава. Седем от тях са сключили договор с ЕС. Ние ще сме една от страните, които първи ще имат достъп до нея”, каза още главният здравен инспектор.


Share Follow

Leave A Reply