Британското правителство наложи пълна карантина на райони в Североизточна Англия с общо население 2 милиона души заради скок в броя на новозаразените с коронавирус. На местните жители е забранено да контактуват физически с хора извън семействата си в шестте засегнати района около град Нюкасъл. 103-ма на 100 000 души са заразени в североизточния град Съндърланд, много над средните национални стойности от около 20 на 100 000.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора чакаха да се изследват в Съндърланд, но поради хаос в организацията нямаше кой да ги обслужи. Системата за тестване и проследяване във Великобритания отчита редица дефекти, след като стотици хиляди хора чакат с часове на опашки, за да си направят PCR тест. Мобилните центрове за тестване не могат да се справят с притока от чакащи хора. Само 14% от резултатите от тестове за коронавирус в Англия излизат за 24 часа, показват официални данни. Това е рязък спад с данните отпреди седмица. Пропуските засилват натиска върху правителството, което засега не е признало, че стратегията му за справяне с епидемията се е провалила.

снимка: БГНЕС

Локални ограничителни мерки важат в английските градове Манчестър, Бирмингам и Болтън, както и в части от Уелс и Шотландия.


Share Follow

Leave A Reply