Правителството изтегли нов заем – всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за политическото си оцеляване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в време на декларация от името на групата.


“На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10-годишна емисия за 2.5 млрд. лв. и 2.5 млрд. за 30 години, общо 5 млрд. лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера. Защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага нов заем, защото в резерва на държавата има 9 млрд. лв”, коментира още Нинова, като отправи и въпроси относно дълга на международния пазар. “Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар”, посочи Нинова и допълни, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български, икономически проблеми.

Тя обърна внимание и на условията, при които е взет дългът. “Определено неадекватни са твърдеинята на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга. Четвърто, разбира се, най-важното. Ще стимулира ли този заем икономиката? И ще подобри жизненото равнище на народа? Както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата. Има обяснение. тези пари ще бъдат използвани за стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3.5 млрд. лв. По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж. Има развити държави, ще каже някой, с по-висок дълг спрямо БВП. Така е, но там се инвестират публични финанси в повишаване на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Тук е големият проблем и въпрос”, изтъкна тя.


“Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем, срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличава се функционалната неграмотност при децата, неравенствата, все понездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство. Цената на всичко това е заем, срещу влошен стандарт на живот, се плаща от целия народ”, каза Нинова. По думите ѝ премиерът на България “ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуациятана деня”. “По един той е абсолютно последователен: погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. Затриха понятието разделение на властите”, каза още Нинова.

снимка: БГНЕС

Тя отчете, че за 10 години премиерът не е дошъл пред парламента да внесе един бюджет или да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета. “А това са нашите пари, на всички български граждани. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване. Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка, въпреки отхвърлянето на този модел от все повече български граждани, той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Решението на много въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България, пропиляха настоящето ни. Скъпи българи, да не позволяваме да пропилеят и бъдещето ни”, каза още Нинова.


Share Follow

Leave A Reply