Заразна учебна година

Тази година дойде един по-различен 15-и септември. Без много тържества и церемонии учебната година бе открита с голяма доза притеснение както от страна на родителите, така и от страна на учители, МОН и всички, ангажирани с образованието в България. Учене по време на пандемия се оказва едно от най-големите предизвикателства пред обществото ни.

снимка: “Фейсбук” на председателя на НС Цвета Караянчева

От една страна, се видя, че онлайн обучението е напълно възможно, а министър Вълчев имаше волята и амбицията да въведе тази иновация в българското образование. Нещо повече, независимо от края на пандемията, онлайн обучението ще остане като фактор и ще ликвидира грипните ваканции в бъдеще. От друга страна, рискът от нова вълна на масово заразяване нараства неимоверно. Въпреки това присъственото образование е повече от необходимо както за учениците, така и за работещите родители.

снимка: “Фейсбук” на председателя на НС Цвета Караянчева

Новата учебна година рискува да бъде заразна, а с идването на сезонните грипове – още по-взривоопасна. Пандемията тепърва набира сила в света и в Европа. В тази ситуация ще е нужна силна воля, опит и решителност от страна на МОН и управляващите да се преборят с последствията.

Майки с деца на предната линия на протеста

След две седмици на агресия и сблъсъци между провокатори в протестите и полицията, не се стигна до нужния успех. Той бе именно да се надигне вой в Европа, да се заговори за репресии и полицейско насилие в България и да се направи паралел с обстановката в Беларус. Да, показваха се кадри от насилие по българските площади в световните медии, но дори самите протестиращи се разграничиха от провокаторите и по време на интервюта, и в хода на самите протести.

снимка: БГНЕС

Така сценариите на БСП и Мая Манолова за сваляне на властта трябваше да загрубеят още повече. Връзките на Манолова с организацията “Системата ни убива” се оказа следващият коз. Майки на деца с увреждания влязоха в парламента и отказаха да си тръгнат, докато премиерът не подаде оставка. Предводител на майките, които доведоха с тях и младеж с церебрална парализа, за пореден път се оказа Мая Манолова, която с новия си опит за провокация явно иска да придаде енергия на антиправителствения протест. Депутатът от БСП Антон Кутев се отзовал на призива да вкара в НС протестиращите.

снимка: БГНЕС

Употребата на деца и младежи с увреждания и майките им за политически цели е повече от унизително и грозно. Това само показва докъде са готови да стигнат някои хора, за да се докопат отново до властта. Подобна срамна акция не само че е обречена на провал, но и ще отблъсне допълнително обикновените хора от площадите. Колкото повече те намаляват, толкова повече това се превръща в един партиен протест със стари муцуни, които са готови на всичко, за да се намърдат обратно във властта. Дори това да включва съдбите и достойнството на изстрадали майки с деца.

Новият Изборен кодекс

“Новият Изборен кодекс е като стария, ама е нов”. Така би казал корифеят на футболната мисъл Валери Божинов. В този случай Божинов би бил повече от прав. Опозиция и част от протестиращите вече два месеца настояват за машинно гласуване и ето, че тяхната мечта се изпълни. Те така силно пропагандираха машинното гласуване, че то започна да прилича на техен лек за всички проблеми на българите. Какво всъщност ще се промени с въвеждането му?

Като изключим колосалните разходи за закупуването на машини – едно голямо нищо. И това не е хипотеза, а твърдение, доказано от целия свят. Машинното гласуване е практика, отречена от всички западни страни. Изпробвана и отречена като безсмислена и неефективна. Явно и ние ще трябва да минем по този път, за да угодим на прищевките на опозицията, които очевидно са видели този модел на гласуване от Венецуела, където все още е наличен.

И така се реши – хората ще отиват да гласуват, ще натискат копче, което ще принтира хартия, която ще пускат обратно в урната и после всички тези бюлетини ще бъдат отново броени ръчно от ЦИК. Едно луксозно удоволствие, което почти не се различава от досегашното гласуване. За сметка на това ще улесни максимално неграмотните гласоподаватели.


Share Follow

Leave A Reply