Бих пocъвeтвaл Бoриcoв cлeд избoритe дa ce oттeгли в пaртиятa, дa cи я зaздрaви, дa cи я укрeпи. Всеки е обречен на подобна почивка, няма вечни лидери. Ако някой иска да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето. Това заяви президентът в периода (2002-2012) година Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.  “Нeгoви прeдcтaвитeли, aкo имaт oтнoшeниe към влacттa, дa влязaт пo-aктивнo, aкo нe – дa пocтoят нa рeзeрвнaтa cкaмeйкa”, допълни той.

Според него Борисов има ресурс и може да удържи ако поиска, но въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. “Критикувах Бойко Борисов в рамките на първия му мандат. От там тръгна и тази история с импийчмънта. На първия месец аз го критикувах, че отиде неподготвен на срещата с Путин по енергийните въпроси”, обясни президентът.

снимка: БГНЕС

Относно това, че се коментира, че прeзидeнтът Румeн Рaдeв може дa нaпрaви пaртия, Гeoрги Първaнoв заяви, че имa пoтeнциaл и мoжe дa ce oпитa, но сaмo coбcтвeнaтa хaризмa и идeи, нe cтигaт. “Aз cъм cкeптик към идeятa г-н Рaдeв дa влизa в пaртийнaтa пoлитикa, нo тoй мoжe дa ce бoри зa втoри мaндaт“, каза Първанов.

снимка: БГНЕС

Според него институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. „Тезата на ДПС за оставката на президента и на правителството има други измерения. Аз поне я тълкувам като една морална оценка за поведението на правителството и президент. Това трябва да се чуе. Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Аз никога не съм използвал понятието „война между институциите“, която е в момента. Но ако в парламента тази непримиримост ще се разреши като възелът се разсече, то между институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. След това ролите ще се разменят. Кабинетът на Борисов е изхабен. Вероятно ще има рокада на върха”, категоричен е Първанов.

снимка: БГНЕС

“Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой се опита от мнозинството да поиска оставката или импийчмънта на президентът Радев, ще го направи още по-голям герой“, смята президентът. Според него трябва да има поне една минимална възможност да разговарят по телефона и да изкоментират един конкретен, но важен въпрос, “защото така няма да стане – това е пътят към разрухата на държавата”, подчерта той. “Защо не обсъдят онова, което ни предстои на нас, на Европа, на света с новата вълна от коронавирус“, добави Първанов. „Аз съм единственият, който беше на ръба на импийчмънта, който напомня за едни много тежки отношения между ГЕРБ и мен. В частност между мен и Борисов. Не е нещо ново, това, което в момента се случва“, каза президентът. Той увери, че никога не е търсил реванш. “Критиките по същество, по политики нямат нищо общо с реванша”, категоричен бе Първанов.

„Много бих искал да видя българският президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев”, каза той. “Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжаван. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне“, коментира още Георги Първанов.

Първанов коментира и въпросът за освобождаването на българските медици от Либия, като заяви, че те са били освободени чрез пари от специално създаден международен фонд, които били осигурени от тогавашния лидер на джамахирията Муамар Кадафи. Той подчерта, че заслугата за пускането им на свобода е основно на българската дипломация.

снимка: Стандарт

“Фондът трябваше да акумулира средства, чрез които да се плати т.нар. кръвнина. Всички пари дойдоха по линия на Кадафи. Той си плати за цялата мъка, която изпитахме. По това време беше изправен пред тотална изолация и в крайна сметка извади парите”, разказа държавният глава, чийто мандат бе по времето, когато медиците бяха освободени. По думите му най-голяма заслуга за положителната развръзка е имал тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър и именно той е трябвало да бъде заедно с медиците на самолета, когато се прибраха в България, но подал оставка месец преди това. Така в крайна сметка на самолета се оказала съпругата на тогавашния френски президент Никола Саркози – Сесилия.


Share Follow

Leave A Reply