“Tова, което се очакваше като лош вариант за септември месец е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври”. Това заяви математикът от НОЩ проф. Николай Витанов.


„Към края на октомври бихме очаквали, че ще достигнем 1 000 починали, това е под средното световно равнище”, прогнозира математикът. „Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява. Това става след един доста дълъг период на свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите”, посочи проф. Витанов. „Ако мерките се спазват, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси. Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок, така се спасява присъствената учебна година”, обясни още той.

снимка: БГНЕС

Доц. д-р Любомира Гломб от РЗИ заяви, че в училищата се справят много добре с насоките. “Изследването на следващия ден при контакт със заразен човек е напълно безпочвено, то трябва да се прави към края на инкубационен период”, смята още тя.


Share Follow

Leave A Reply