Организацията на обединените нации ще санкционира над 20 физически и юридически лица, участващи по някакъв начин в програмите за ядрено и конвенционално оръжие на Иран. Това съобщи висш американски представител в условията на анонимност, задълбочавайки объркването за санкциите срещу Техеран, срещу които се обявяват Франция, Великобритания и Германия. Източникът е казал, че Иран може да има достатъчно количество делящ се радиоактивен материал за ядрено оръжие до края на годината и че страната е възобновила сътрудничеството със Северна Корея в областта на ракетите с далечен обсег. Дипломатът обаче не е привел доказателства за твърденията си.

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

“Ислямска република Иран има теократичен режим, който иска да създава нестабилност, но ние се молим за иранския народ – да получи правителството, което заслужава, което да уважава достойнството и живота на иранците. Видяхте какво направиха с бореца, чието прегрешение беше да изрази мнението си. Молим се тази страна най-после да види светлината”, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Новите санкции са пореден ход в стратегията на американския президент Доналд Тръмп да ограничи влиянието на Иран в Близкия изток и идват седмица, след като САЩ изиграха важна посредническа роля за подписване на споразуменията между Израел, ОАЕ и Бахрейн за нормализиране на отношенията.

снимка: CNN

В ООН вече възникна напрежение между Вашингтон, от една страна, и европейските му съюзници Лондон, Париж и Берлин, както и с Китай и Русия относно американските санкции, които биха засегнали и европейски, и руски компании, извършващи търговия с Техеран. Основна част на американския план е изпълнителна заповед, подписана от Тръмп, която е насочена срещу тези, които купуват или продават ирански конвенционални оръжия. Администрацията на президента отдавна подозира ислямската република, че иска да се сдобие с ядрено оръжие – нещо, което Иран отрича.


Share Follow

Leave A Reply