По инициатива на федералния канцлер Себастиан Курц три от австрийските провинции – Тирол, Залцбург и Форарлберг, решиха да ограничат работното време на заведенията до десет вечерта, съобщиха за БТА от Виена. Решението е продиктувано от увеличаващия се брой на новозаразените с коронавирус и желанието за ограничаване на разпространението му, като се има предвид предстоящия зимен сезон и очакваните туристи.

снимка: Pixabay

Мерките влизат в сила от 25 септември и засега ще важат за три седмици. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер заяви: “За ограничаване на пандемията ни трябват национални и допълнителни регионални мерки. Добро е решението на три провинции за по-ранно затваряне на заведенията. Министерството на здравеопазването ще предприеме необходимите юридически мерки за прилагането му.” В заведенията в Австрия се допускат групи до десет души, които могат да седнат на една маса. Маските са задължителни до момента на сядане на масата. Празниците на обществени места са разрешени с максимум десетима участници, досега беше разрешено броят им да е до 50 души.

снимка: ЕПА/БГНЕС

При планиране на мероприятие с повече от 250 участници, то трябва да бъде разрешено от съответната инстанция на местната власт. При събирания на повече от 50 души на закрито и на повече от 100 души на открито организаторът трябва да определи човек, отговарящ за COVID-19, и да представи концепция за превенция, за да получи разрешение да организира мероприятието. Изключение се допуска при големи погребения, където участниците могат да бъдат до 500 души.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Кога и дали останалите австрийски провинции ще се присъединят към тази мярка, още не е ясно. Засега ръководителите им са на мнение, че мерките, които се взимат за ограничаване на разпространението на заразата, включващи поименна регистрация на всички посетители в заведенията, са достатъчни и заведенията могат да останат отворени до един часа през нощта.


Share Follow

Leave A Reply