“Престоят в момента в Министерския съвет коства политически щети – ерозира подкрепата и за ГЕРБ, и за голяма част от политическите персони в кабинета”, обяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по повод протестите с искане оставката на правителството. “Не можем в стремежа да успокоим една група, да разочароваме друга”, допълни той. По думите му в момента едни българи са изправени срещу други българи и това прави всяко решение грешно – все някой ще е разочарован. “Не може едно правителство да управлява на инат и целта му да е да оцелява. Наясно сме, че в момента търпим политически загуби и удари заради оставането във властта. Има достатъчно доказателства, че можем да носим политическа отговорност. Подавали сме два пъти оставка. Единият път нямаше никого на улицата. Не смятам, че някой може да ни упреква, че управляваме на инат”, отбеляза той.

снимка: БГНЕС

Относно предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за експертен кабинет Дончев каза: “Най-важен е въпросът за отговорността – кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорност”. “Да, предложението на Каракачанов звучи интересно, но не мисля, че един експертен кабинет ще свали напрежението. Няма никакъв проблем да подам оставка, ако се стигне до експертен кабинет”, категоричен бе Дончев.

снимката е илюстративна

На обвиненията, че ГЕРБ са се вкопчили във властта, за да харчат евросредства, той отговори, че предвидените около 29 млрд. евро по новите програми и инструменти със сигурност ще бъдат харчени от следващите правителства, защото ще дойдат най-рано в средата на следващата година. “Това правителство трябва по-бързо и по-качествено да разработи план, за да получим достъп до тези средства, които не са безусловни”, уточни вицепремиерът.

снимка: БГНЕС

За новата партия на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов Дончев каза, че в основата на политическата формация са бивши членове, симпатизанти и кметове на ГЕРБ. “Само че подкрепата на гражданите не е само изборна технология, не е само структури, тя е преди всичко доверие, идея, лица и т.н. Ако е успял да вземе част от актива, не вярвам да вземе голяма част от подкрепата”, заяви Томислав Дончев.


Share Follow

Leave A Reply