Припомняйки декларацията на Върховния представител от името на ЕС от 11 септември, Европейският съюз отново заявява, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. ЕС не признава техните фалшифицирани резултати. Поради тази причина церемонията „по встъпване в длъжност” на 23 септември и претенцията на Александър Лукашенко за получен нов мандат като президент на Беларус, са лишени от всякаква демократична легитимност. „Встъпването в длъжност” напълно противоречи на волята на огромна част от беларуския народ, изразявана чрез многобройни, безпрецедентни мирни протести след изборите, и само задълбочава политическата криза в Беларус.

Позицията на ЕС е ясна: беларуските граждани заслужават да бъдат представлявани от тези, които те изберат на нови приобщаващи, прозрачни и честни избори. Беларуският народ заслужава възхищение за куража, с който продължава да демонстрира мирно за демокрация и за основните си права, въпреки бруталните репресии на беларуските власти. Изразяваме пълна солидарност с него и напълно подкрепяме неговото демократично право да избере своя президент на нови свободни и честни избори под наблюдението на ОССЕ/Офиса за демократични институции и човешки права. Ние отново заявяваме нашето очакване беларуските власти незабавно да прекратят и да се въздържат от по-нататъшни репресии и насилие срещу беларуския народ, и незабавно и безусловно да освободят всички задържани, включително политическите затворници.

снимка: БГНЕС

ЕС остава убеден, че приобщаващият национален диалог и нови избори са единственият път за намирането на изход от сериозната политическа криза в Беларус, който отразява волята на беларуския народ. В контекста на настоящата ситуация, ЕС преразглежда отношенията си с Беларус.


Share Follow

Leave A Reply