“Тежките катастрофи у нас са намалели. Намалял е и броят на тежко ранените и загиналите при пътно транспортни произшествия”. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването пред Вътрешната комисия в НС. “Даваме си сметка, че това се дължи и на временното ограничаване на придвижването на гражданите по време на карантинните мероприятия, които се наложиха през месеците март и април”, каза той. МВР заедно с Министерството на транспорта и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата са внесли предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които ще доведат до по-бързо санкциониране на нарушителите на пътя, по-сериозно санкциониране на нарушителите, които стават рецидивисти, както и по-бързото събиране на глобите.

снимка: БГНЕС

От началото на тази година са установени 300 000 нарушения повече в сравнение със същия период на миналата година. Към вчерашната дата сме събрали с около 25 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Събраната сума от глоби от всякакви нарушения вече стига 85 млн. лв.”, каза още Христо Терзийски. МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. В момента върви процедура, по която служителите на “Охранителна полиция” също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР”, поясни вътрешният министър.

снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи коментира и действията на полицията по време на протестите като ги определи на ниво и извършени с най-висок професионализъм. „Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите, не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания“, каза още Терзийски. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че тази тема е многократно дъвкана. „Моята оценка е, че колегите се справиха перфектно с подготовката и самото изпълнение. Може ли да се стигне до предотвратяване на това нещо, въпреки информацията. От всички ,които се изказват по медиите, единици са хората, които са участвали в такава безредици. Лесно е отстрани да се гледа. Мнения съм чул на колеги бивши, които не оспорвам капацитет им, едно е да го гледаш отстрани, едно е да го четеш на книга, друго е да участваш“, каза още главният секретар на МВР.
„Ако ние знаехме точно кои са провокаторите, какво смятат да направят, как точно, никога нямаше да го допуснем“, изтъкна още Иванов. Той посочи, че е нямало да се допусне да пострадат полицаи и български граждани, защото някой така иска. „Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше предварителна организация. Фактът, че взривните устройства, пиротехниката бяха там, няма как да станат, ако това нещо не се търси“, допълни още Иванов.


Share Follow

Leave A Reply