“С всяване на ежедневна паника криза не се управлява”. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември. Тази информация, както и случаите на заболели от COVID-19 вече влизат в графата „Новини между другото“. С всяване на ежедневна паника от телевизионния екран криза не се управлява. Разрушеното доверие на хората и в най-добрите мерки вече е факт. Опасността не е отминала нито у нас, нито в света. България е в най-рисковата група за разпространение на коронавирус според Европейския център за превенция и контрол на болестите. Нямаме право да бъдем изненадани от влошаване на ситуацията“, пише Йотова.

„Но имаме право на: – обективен анализ какво свършихме през изминалите месеци. Готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса? На необходимото ниво ли е шумно прокламираният контрол? *да чуем предложенията на лекарите от първа линия, които понасят най-голямата тежест. – да видим ясна здравно-санитарна програма за действие за гарантиране здравето на българските граждани при различни варианти от развитието на епидемията. – да видим ясни рамки за действията и отговорностите на всички. Днес тревогата ни е за училищата. На първа линия са директори на училища и учители. Но не може да разчитаме само на тяхното себеотрицание и смелостта да вземат решения, на съвестта на родителите. – реална равносметка на ефекта от социалните и икономическите мерки. Раздаването на пари само не води до растеж. Необходима е програма за стабилизиране на българската икономика, с ясна и прозрачна финансова рамка от национални и европейски средства. – предвидимост и сигурност, колкото и условно да звучат в условията на извънредна ситуация“, казва още Йотова.

„Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене!“, допълва тя.


Share Follow

Leave A Reply