Ще успее ли Цветанов?

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов представи своя нов политически проект, който е съставен предимно от отцепили се от ГЕРБ членове. Това не е първият подобен случай на разцепление в най-голямата партия, но е малко по-особен от всеки друг досега. Тук става въпрос за обединение около бившата дясна ръка на Бойко Борисов, човекът, стоящ зад цялата партийна структурна организация. Човекът, наречен от самия Борисов “изборджия”, заради уменията му да мобилизира регионалните партийни структури.

Това портфолио от качества го поставя в светлините на прожекторите, най-вече сред противниците на ГЕРБ, които се надяват Цветанов да разцепи дясно-центристкия вот. От едно подобно разцепление печели само БСП, която, от втора политическа сила, ще стане първа. Новата партия се казва “Републиканци за България” или съкратено РБ. Ще успее ли бившата дясна ръка на Борисов да осакати и отмъкне последните две букви от ГЕ(РБ)?

снимка: БГНЕС

Макар и с шансове да отмъкне част от гласовете на ГЕРБ, партията на Цветанов по-скоро рискува да запише провал, защото е съставена предимно от бивши компроментирани членове на партията на Бойко Борисов. Скандалът “Апартаментгейт”, който сложи край на кариерата на Цветанов в ГЕРБ, ще тегне дълго над неговия публичен имидж.

ДПС в остра опозиция

Протестите в България започнаха пред летните сараи на Доган, в опит за противопоставяне на корупцията в страната. Малко по-късно фокусът се измести, протестите се наводниха с партийни лица, президентът яхна вълната на недоволството и оставката на правителството стана основната цел. Да, някъде между викове за оставка на правителството се чуваха и викове за оставка на главния прокурор, но те не са приоритет за политизираните фигури, които искат да се докопат до властта.

На фона на всичко това ДПС видя дивидент в това да изостри опозиционния си език, за да е в крак с модата. Редовните избори наближават и очевидно от Движението за права и свободи са решили да загърбят временно езика на разума, но само частично. От парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ призова за оставка на правителството, но не и на главния прокурор. Позиция, сходна с тази на БСП, които активно призовават за оставката на кабинета, но мълчат за главния прокурор. Синхронизацията между двете опозиционни партии обикновенно води до един и същи изход- коалиция.

снимка: БГНЕС

В процес на изграждане е новата коалиция между ДПС и БСП, чиито най-голям шанс за управление е когато са заедно. Обществото и симпатизантите на двете партии постепенно ще бъдат подготвяни за тази развръзка с умерен темп до провеждане на самите избори. След тях тя ще бъде представена като неизбежна “в името на бъдещето на България”, а на двете партии им остава само да намерят своя трети партньор, за да бъде завършена поредната тройна коалиция.

неЗависимостта на България

В навечерието на Деня на независимостта на България, сянката на “големия брат” от изток отново нависна над страната. Нови двама руски дипломати бяха изгонени от страната с обвинения за шпионаж на Българската армия. Поредният шпионски скандал в страната ни показа колко притеснени трябва да сме за нашата независимост.

На фона на този шпионски скандал обвинения в шпионаж преди година българин, бивш депутат от БСП,  Николай Малинов обяви, че ще учреди партия на русофилите в България. Иронично или не председателят на движение “Русофили” заяви, че новият му политически проект, въпреки името си, ще защитава “националните интереси на България”. Очевидно представите му за национални интереси минават през Русия.

На фона на тези събития всеки българин трябва да си зададе въпроса- застрашена ли е нашата независимост? Очевидно има кръгове в страната, които умишлено подпомагат и тласкат страната към повече зависимости. Най-лесният път за постигане на това е чрез пробив във властта. От всички нас зависи това да не се случва.


Share Follow

Leave A Reply