Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет. Там той разговаря с колегата си от Латвия Кришянис Каринш, с премиера на Дания Мете Фредериксен, с австрийския канцлер Сабастиян Курц и с премиера на Нидерландия, стана ясно от профила му във “Фейсбук”.

“В Брюксел с премиера на Нидерландия Марк Рюте разговаряхме за необходимостта от единни и координирани действия на европейските държави в отговор на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. Пандемията и конфликтите около нас категорично ни показаха колко е важно многостранното сътрудничество, защото нито една страна не може да се справи сама с проблемите. България винаги е участвала в намирането на устойчиви и работещи общи европейски решения”, написа премиерът Борисов в профила си в социалната мрежа. 

В разговор с австрийският канцлер Себастиан Курц, министър-председателят на България заяви, че България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз. “В това уверих австрийския канцлер Себастиан Курц преди началото на заседанието на Европейския съвет като подчертах значението на баланса между отговорност и солидарност по темата за миграцията. Тази тежест следва да бъде справедливо поделена с всички държави членки от една страна, а от друга – да се търси и подкрепата на трети страни, които също носят отговорност в управлението на миграцията. Европейските мерки ще имат успех, само ако са част от всеобщ и добре балансиран единен подход на ЕС с фокус адекватна подкрепа към държавите на предна линия”, посочва Борисов. 

“Солидарността в периоди на големи предизвикателства ни прави още по-единни. Тази теза споделяме с министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, която задълбочено познава усилията на българското правителство за решаването на мигрантската криза и нашата политика за опазване на сигурността на всички европейски граждани. Изтъкнах водещата роля на България и активната ни работа в интерес на добросъседството, разбирателството, мирното и приятелско решение на проблемите в региона”, написа още министър-председателят на България.

Борисов посочва още, че повече от всякога силната икономическа основа има съществено значение за устойчив растеж, конкурентоспособност и повече работни места. По думите му това е ключово за благоденствието на европейските граждани и за водещата роля на ЕС на световната сцена. “Пред премиера на Латвия Кришянис Каринш изразих позицията си, че развитието на високите технологии трябва да запазва нашите ценности, основни права и сигурност. Ако разгърнем пълния потенциал на цифровите технологии, ще постигнем амбициозни цели в областта на околната среда, образованието, ще можем да разчитаме на мощни суперкомпютри и ще имаме повече възможности за защита от кибер заплахи. ЕС трябва да бъде световен лидер в развитието на сигурен и етичен изкуствен интелект”, отбелязва премиера. 

По-рано днес преди заседанието премиерът Борисов заяви увереност, че ще бъде намерен баланс за нормалното функциониране на Европейския единен пазар пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Share Follow

Leave A Reply