Основните насоки за правилна дезинфекция в заведенията за хранене, баровете, дискотеките и останалите обекти от този тип, както и необходимостта от тяхното стриктно спазване, бяха обсъдени на съвместна онлайн среща между представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Събитието се организира от Националната пациентска организация и е част от поредица уебинари, насочени към работодатели и служители, заетите в сферата на услугите, работещите в обществените институции и др. Целта на инициативата е да популяризира най-важните мерки в индустрията по време на пандемия.

Според държавния здравен инспектор дезинфектантите остават едно от основните предпазни средства срещу коронавируса. Ето защо неговата препоръка е да се използват единствено продукти, които имат номер на издадено разрешение от Министерството на здравеопазването. Всички предлагани на пазара дезинфектанти трябва да съдържат на етикета си номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването. По думите му, за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, той трябва да е иминал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние.


„Не търсете името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването“, допълни д-р Кунчев. По думите му към момента в заведенията, където се сервират храни и напитки съществува действащ алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията. Според тези указания, в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“. Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие.

Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения, кухни за приготовление на храни и други подобни.
Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала. Дори за ръце, специалистите препоръчват продукти на течна основа с минимум 70% етилов спирт.
„За нас е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.


Share Follow

1 коментар

  1. Адмирации към поведението на бранша и на здравните власти! Така трябва – да не се подценява ситуацията, но и да запазим икономиката жива!

Leave A Reply