Корона рекорди. Има ли изход?

Най-лошите прогнози се сбъднаха. България бе ударена от втора и още по-тежка вълна на коронавирус пандемията. По подобие на Европа и у нас всеки ден се чупят рекорди по заболеваемост. Има ли изход от тази ситуация, или всички ние сме обречени рано или късно да минем през заразата, а икономиката да затъне?

снимка: БГНЕС

Ако има някаква добра новина около пандемията в последно време, то трябва да е, че въпреки рекордния ръст на новозаразените, то поне няма значителен ръст на тежко боледуващите. Повечето хора го минават като редовните сезонни грипове. Страшно е обаче за хората с по-слаб имунитет, със странични проблеми и в напреднала възраст. И когато говорим за нови забрани и рестрикции – това са хората, които трябва да бъдат предпазени. Цялата политика на правителството трябва да бъде насочена не към блокирането на всички, а към блокирането на именно тези хора в рискови групи.

снимка: iStock/ Getty

Днес, за разлика от март, има много повече заразени, но вече познаваме по-добре този вирус. Страхът от вируса, трябва да бъде заменен от разум. И няма нищо разумно в това да се затваря икономиката. Ако се поддадем отново на страха, то последствията могат да бъдат много по-тежки.

100 дни протести. Има ли край? 

През тази седмица антиправителствените протести удариха своя стотен ден. Започналото като протест срещу сараите на Ахмед Доган на морето, внезапно се превърна в антиправителствена демонстрация. Енергията на хората постепенно бе насочена към постигането на политически цели и фокусът бързо се измести. 100 дни по-късно, какво постигнаха тези протести и кой спечели от тях?

снимка: БГНЕС

Едно е ясно, най-печеливши са от ДПС, които от център на вниманието в началото, не само че се покриха, но и използваха момента да се проявят като остра опозиция. Други печеливши са всички опозиционни партии, които постигнаха немислима до този момент коалиция между бивши комунисти и т.нар. антикомунисти. Целта на тази коалиция е ясна – да се насочи максимално енергията към една основна цел – оставка и моментални предсрочни избори, организирани от левия президент Румен Радев. Политическото надделя над общото в тези т.нар. “велики народни въстания”.

Едно нещо обаче подцениха користните политически играчи и то е мъдростта на българския народ. Младите и енергични българи, които излязоха на площадите, все повече и повече намаляха и се отдръпнаха. С всеки изминал ден от тези 100 дни все повече и повече от тях разбраха в каква политическа игра са въвлечени, редиците намаляха и днес – 100 дни по-късно виждаме един чисто политически и лобистки протест на опозиционни парти.

снимка: БГНЕС

И ако трябва да направим равносметка за тези 100 дни, е редно да кажем и кой загуби от тях. Загуби българинът, който за пореден път бе подведен, объркан и може би тотално отвратен от това, което се случва. Българинът, който повярва, че е на улицата, за да защитава своето европейско бъдеще и достоен живот в правова държава, а всъщност неволно подкрепяше протест с политически, геополитически и мафиотски привкус.

Има ли край? Краят зависи от всички нас на редовните избори през 2021 г. Всеки трябва да си направи изводите и да излезе и да гласува.


Share Follow

Leave A Reply