Общо за сектор „Земеделие“ средствата в повече за подпомагане са 400 млн. лв. по всички мерки заради коронавируса. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която е на проверка с премиера Бойко Борисов в животновъдни обекти в страната, става ясно от видеоклип, публикуван в страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“.

„106 млн. лв. са отделени за подпомагане за трите направления. Всички, които могат да се възползват от това подпомагане, подлежат на проверка. Има нова мярка на стойност 1.5 млн. лв. за телета за угояване. Тя е от август до ноември за телета, които са угоени и продадени на кладница. Всеки животновъд може да получи по тази мярка по 150 лв. на теле. Това е допълнителна мярка от миналата седмица. За първи път се прилага. Телето трябва да е от 6 до 12 месеца“, посочи Танева. „По мярката de minimis дадохме и на животновъдството. Това са 44 млн. лв. за извънредно подпомагане. 106 млн. лв. са по COVID мярката, по която започнахме изплащане от петък. От другия петък започваме първите плащания по кампания 2020 с преходната национална помощ за крави“, заяви тя.

снимка: www.alltech.com

„Общо за сектор „Земеделие“ средствата в повече за подпомагане са 400 млн. лв. по всички мерки, включително прехвърлянето на 70 млн. евро по пакета за директни плащания, които са от бюджета о програмата за следващата година. До декември 1.7 млрд. лв. трябва да са ни по сметките. Това е планът ни.
Министър Кирил Ананиев посочи, че всичко трябва да се направи, за да може бизнесът да издържи на тази трудна ситуация, в която се намираме в момента“, допълни министърът.


Share Follow

Leave A Reply