От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Това става ясно от издадена официална заповед от министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В заповедта се налага и задължителното носене на маски от деца над 6 години.

снимка: БГНЕС

По-рано днес на брифинг стана ясно, че служителу на МВР ще следят за нарушаване на заповедта.

снимка: БГНЕС

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

снимка: БГНЕС

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.

снимка: БГНЕС

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване. Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.


Share Follow

Leave A Reply