Искрен Иванов е доктор по политология, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ и гост-преподавател в Университета в Остин, Тексас. Специализирал е във Военната академия на САЩ (Уест Пойнт), Принстън, Йейл и Университета в Делауеър. Гост-изследовател в Парижката Сорбона и Института за мир и конфликти в Гранада. 

Г-н Иванов, до последно имаше близки резултати между кандидат-президентите Джо Байдън и Доналд Тръмп и изходът изглеждаше непредвидим за изборите в Съединените щати, може ли вече да кажем, че везните са се наклонили в едната посока и имаме победител?

Аз цял ден следя предизборната надпревара, към този час очевидно е, че везните все повече се накланят и към двамата кандидати. Не смея да се ангажирам все още със смела прогноза, защото Вие си спомняте какво се случи през 2016 година. Беше почти абсолютно ясно, че Хилари Клинтън ще спечели тези избори. Тя имаше популярния вот, повечето делегати в колегията заявиха желание да гласуват за нея, но видяхме, че с макар и малка разлика, Доналд Тръмп спечели тези избори. Тук разликата може да бъде още по-малка. Аз ще си позволя обаче да очертая два сценария, които са вероятни. Първият сценарий – това е победа за Джоузеф Байдън. Ако това се случи, аз отново ще повторя, че за мен това би била една много мъчно извоювана пирова победа, защото това означава, че след това Байдън ще се изправи отново срещу президента Тръмп, защото той няколко пъти заплаши, че ще бойкотира тези избори. Няколко пъти заплаши и че ще ги оспорва във Върховния съд. Вторият сценарий е, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат. Това би довело до вътрешна съпротива в Конгреса, защото ние виждаме все още неизяснено. Ако при демократите е почти сигурно, че ще вземат Камарата на представителите, то в Сената има все още борба, но ако успеят да вземат и там, в което аз малко се съмнявам, ние ще станем свидетели на блокиране на политическия процес в САЩ. Фактически ще имаме президент републиканец, който ще трябва да се бори с Конгрес, доминиран от демократи. И двата сценария биха довели до напрежение в САЩ и блокиране на политическия процес. Трябва да се търси консенсус и диалог, за каквито на този етап нямат желание и воля нито демократите, нито републиканците.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В тази връзка броенето на бюлетините и гласовете по пощата може да отнеме дни, това означава ли, че резултатът и по тази причина може да се обърне?

Аз смятам, че до един – два дни ние вече ще имаме яснота за това кой ще бъде печелившият кандидат, защото сега нещата са изключително напрегнати и на кантар. Да, ние видяхме, че Тръмп взе два ключови щата, отделно Байдън надделя в Аризона, която е традиционно републикански щат, но на този етап, все още това нищо не означава. Разликата е много малка и тепърва трябва да видим как ще се разпределят електоратите, защото тези социологически данни, които ние ги имаме сега официално изнесени в медиите, те си стоят от обяд и затова е още рано да се каже. Мисля, че след ден – два ние ще имаме ясна представа за това кой би могъл да влезе в Белия дом и дали Тръмп ще запази поста си. До края на седмицата, до неделя, по всяка вероятност вече ще имаме и категорично някаква представа за това кой ще спечели тези избори.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън пръв обяви, че смята себе си за победител. А Доналд Тръмп каза, че има опити да му откраднат изборите и поиска гласуването да бъде спряно. Избързаха ли с реакциите кандидат-президентите?

Да, те избързаха много и най-лошото е, че и двамата кандидати проявиха слабости. И Джо Байдън, и Доналд Тръмп предприеха едно губещо поведение на хора, които показват, че се страхуват от изборно поражение и които се готвят за най-лошото. Ние си спомняме, че Доналд Тръмп каза: „Аз ще оспорвам тези избори в съда, дори ако трябва, ще спра гласуването, каквото и да стане“. Това е изказване на човек, който едва ли не почти се е примирил със загубата си. Байдън пък каза, че тези неща ще се решават от гласоподавателите, но няма да понесе още един мандат на Тръмп. Това също е губещо говорене. Такова говорене е огромна грешка, тъй като то демобилизира останалата част от избирателите. Всъщност всички онези бюлетини, които сега ще се броят по пощата въз основа на електронното гласуване, могат да изиграят много лоша шега на двамата кандидати. От една страна, Тръмп може да се възползва от този малък промеждутък, някъде около ден, ден и половина, за да обърне гласуването, а пък Байдън може да се възползва от влиянието на демократите в медиите и да обърне резултата индиректно срещу своя опонент. Ние ставаме свидетели на една безпрецедентна медийна кампания срещу сегашния американски президент, но и виждаме една изключително тревожна мобилизация на крайно десните движения в САЩ срещу кандидатурата на Джоузеф Байдън. Една такава поляризация на американското общество не вещае нищо добро.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Без да цитира никакви доказателства, американският президент заяви още, че ще се обърне към Върховния съд, за да спре гласуването, което по думите му продължавало и след изборния ден. Това възможно ли е да се случи?

Това е напълно възможно да се случи, защото аз смятам, че това е изначална стратегия на Тръмп. Все пак нека да не забравяме, че Върховният съд в този състав, в който е в момента, ще наклони везните в полза на американския президент. В момента той е доминиран в настроения, които подкрепят Доналд Тръмп. Вие видяхте, беше номинирана съдия Ейми Барет, която беше одобрена от Сената за член на Върховния съд, ако Тръмп реши да атакува тези избори в съда, най-вероятно той ще даде едно рамо на президента. Това дълбоко ще делегитимира и дискредитира президентските избори в САЩ не само в лицето на американските избиратели, но и в лицето на американските съюзници. Това ще бъде удар за американската демокрация, защото до този момент президентски избори в САЩ не са били оспорвани по този начин и едно такова нещо ще бъде прецедент. Представете си след това какъв ще бъде отзвукът от страна на демократите, които може да решат да оспорят местата си в Конгреса. В един момент може да се окаже така, че тези избори да бъдат обявени за нелегитимни. В тях бяха впрегнати огромни финансови ресурси. Демократите похарчиха 8 млрд. за кампанията на Байдън, това е четири пъти повече, отколкото за кампанията на Хилари Клинтън. Да не говорим за кампанията на Доналд Тръмп, зад когото стоят изключително влиятелни хора и където зависимостите са много сериозни – като се започне от оръжейните компании и до други такива групи по интереси, които го спонсорират, за да вземе втори мандат в Белия дом.

снимка: БГНЕС

САЩ отбеляза най-висока избирателна активност от близо век насам, на какво се дължи това?

Ние станахме свидетели на избирателна активност, каквато не е имало от началото на модерната американска дипломация, от началото на XX век. Причината е, както сочат социологическите проучвания, в това, че американците все повече се тревожат за работните си места. Те не искат втора икономическа криза и основният проблем, който те очакват да решат президентите – това е икономиката. Въпросът, който социолозите задават, е: „Кой според Вас трябва да е новият президент?“. От това, което виждаме от проучванията, хората масово отговарят икономиката и работните места. Те се страхуват да не би случайно Америка да се върне в 2008-2009 година. В онази икономическа криза, която взе животи. Много хора изгубиха работата си, жилищата си и живота си. Аз мисля, че това има ключово значение сега, когато се борят двамата кандидати, защото това желание на американските граждани да видят кандидат, който да хване най-накрая икономиката на страната в ръцете си и да успее да изведе САЩ от тази криза. Те виждат в един такъв кандидат печеливш представител. Аз смятам, че причината за такава голяма избирателна активност освен това е и широкомащабната медийна кампания, която беше проведена срещу американския президент, както и ролята на социалните мрежи, защото от тяхна страна също имаше много сериозна активност. Разбира се, не на последно място и това, че изключително огромни финансови ресурси бяха заделени в полза и на двамата кандидати. Все пак нека не забравяме, че това, което виждаме от проучванията в момента, показва някакви алогични статистики. Американското население е поделено – половината гласува за Тръмп, другата част за Байдън, при положение че принципно на избори повече от половината латиноси винаги гласуват за демократите.

снимка: ЕПА/БГНЕС

И тези избори не минаха без размирици, на какво се дължи това и да очакваме ли още по-големи след обявяването на окончателните резултати?

Аз категорично не смятам, че ще се сбъднат тези мрачни и гибелни прогнози за това, че армията ще излезе на улицата, че хората ще излязат на улицата и ще обсадят Белия дом и т.н. Това са едни митологеми, които се наслагват в момента само за да натежат гласовете в полза на единия или на другия кандидат. Аз не мисля, че това ще се случи. По-скоро това, което ме притеснява в САЩ, е кризата на представителството, защото дори Доналд Тръмп да спечели изборите или Байдън, въпросът е кой ще дойде след тях. Боя се, че републиканците и демократите нямат ясна визия как да развиват политическия си капитал. Ако сега един от двамата кандидати спечели и обстановката се успокои, на следващите избори след 4 години, ако ние нямаме ясно изявен лидер от по-младото поколение, както беше преди Барак Обама, да излезе и да си заяви приоритетите и да стане новото лице на въпросната партия, тогава вече хората може би наистина ще излязат на улицата, за да търсят естествения лидер, който да заеме президентската институция.


Share Follow

Leave A Reply