Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и „Обнови Европа“ в Европейския парламент са първите, които поздравяват Джо Байдън за избирането му за следващия президент на САЩ, предаде БНТ.


Изборите бяха напрегнати, ЕНП поздравява Байдън и потвърждава подкрепата си за силна връзка между ЕС и САЩ, основана на главните демократични ценности, се посочва в пост в „Туитър“. Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред, допълва парламентарната група.


СД горещо поздравяват Байдън, призовават президента Доналд Тръмп да признае поражение и да уважи гласа на народа. Те определят победата на Байдън като историческа и заявяват, че с това Европа печели силен съюзник. Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, посочват от „Обнови Европа“. Изборът на Байдън е връщане към разума, добавят либералите.


Председателят на ЕНП Доналд Туск написа, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа. Благодаря ти, Джо, обръща се той към новоизбрания президент на САЩ.


Share Follow

Leave A Reply