Десетилетни грешки пропукаха напълно здравната система. Време е за коренна промяна.

След 30 години хаос и честа смяна на здравни министри, рано или късно здравната система щеше да се пропука. И докато до момента тя се пропукваше частично от едно място на друго, то сега ситуацията е друга. Коронавирус кризата е най-доброто и реално тестване за българското здравеопазване.

Въпреки усилията в последните години да се запушат десетилетни пропуски, нашата здравна система продължаваше да бъде едно продънено буре, през което изтичаха данъците ни. И сега, когато тя е поставена на предела на силите си, се вижда, че пробойните са повече, отколкото могат да се запушат, а през тези пробойни изтичат човешки съдби.

Това са съдбите на българските медици, които масово бягаха на запад през годините и съдбите на болните, които са имали шанс да оздравеят, но този шанс е възпрепятстван от проблемите в здравеопазването.

Намираме се в момент, в който никой не е способен да запълни напълно тези дупки и трябва да се действа кризисно и на парче, но този момент ще отмине. Пандемията ще приключи, а с нея трябва да се направят равносметките за нашето здравеопазване. Който и да управлява България след март, ще има тежката задача веднъж завинаги да подхване тежки и генерални реформи, които да доведат до дългосрочно подобряване на обстановката в българските лечебни заведения.

снимка: www.xtraglobex.com

Реформи, които да задържат и върнат изгубените лекари в чужбина, да дигитализират и модернизират изцяло процесите в здравните услуги и да се минимализира до максимум животозастрашаващата бюрокрация. Да, в последните години се прави много за ремонтиране на болниците и за вдигане на заплатите на медицинските лица, но без генерална реформа, която да вкара здравеопазването ни в Европейския съюз и в 21-ви век, частичните реформи са обречени на неуспех.

Балкански сексизъм в ЕС

Ветото срещу присъединяването на Северна Македония в ЕС се оказа реалност, а с това и амбициите на политиците от РСМ “да мине номера” се провалиха. Да, номерът на Заев и компания не мина. Балканският тарикатлък на политиците в Повардарието, за съжаление, блокира над милион наши братя, граждани на РСМ, да станат част от ЕС, където им е мястото.

И когато тарикатският номер на бай Ганьо не минава и той е безсилен в борбата с аргументи, се пристъпва към обидите, псувните и агресията. Точно на това стана жертва и нашият външен министър Екатерина Захариева, която бе напсувана с цветущ израз от страна на директора на Македонската информационна агенция (МИА) с цветущо сръбско име Зоран Иванов.

снимка: БГНЕС

„Това е основната причина да не кажем „да” в момента. Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент”, поясни Захариева.

Техният премиер пък в интервю заяви, че му “иде да покаже среден пръст на българите”. Агресията от РСМ тепърва предстои, а за съжаление, от това страдат само обикновените хора.

снимка: БГНЕС

Европеец не се става с балкански номера – да се снижим, да се усмихнем, да разтворим кошницата с обещанията, а после да лъжем и увъртаме, само и само да мине номерът. Пък после… после си почваме по старата балканска песен на нов глас. А като не се получи, псуваме, обвиняваме и се сърдим.

Ако братята ни от Северна Македония и най-вече техните управници искат да станат европейци, те трябва да израснат ментално над балканщината и да влязат в реален диалог за миналото и бъдещето.


Share Follow

Leave A Reply