“Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. „Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той. По повод двамата пациенти в Пловдив, които са починали след дълго чакане да бъдат приети в болница, Дончев каза, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията, не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна. „Здравната система е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. През годините е имало куп реформи, които е можело, трябвало е и не са извършили. Колко пъти в годините назад се е подхващал разговора какво трябва да се промени в системата и нито един път не се е постигал консенсус“, обясни вицепремиерът.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. Това, което направихме с по-твърдите мерки рано предприети е да спечелим време. Използвахме това време да се подготвим. Ще ви припомня, че когато COVID-19 знаехме само през телевизионния екран, когато се появиха първите случаи в страната, българските лекари и медицински сестри, освен че нямаха необходимото оборудване, те знаеха за това заболяване само от колегите си в Китай. Сега ситуацията е различна“, добави Дончев. Той подчерта, че разковничето е поведението на хората, много преди да стигнат до болничната помощ. Дончев каза, че и най-съвършената контролна система не може да измести личната отговорност. „Здравната криза променя поведението на хората. Предполага допълнителни разходи. Полага на изпитание всички останали система“, каза той. Дончев добави, че сред самите експерти има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. „Когато има необходимост от по-твърди мерки, от тези в момента, те ще бъдат предприети. COVID-19 има във всички останали европейски държави и ние следим изключително внимателно какво правят другите. Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е с най-тежки последици върху икономиката. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, обясни той.

снимка: БГНЕС

Той обясни, че до седмици ще бъдат на разположение на здравните работници и пациентите електронното направление и рецепта. „Националната здравна информационна система се състои от девет модула. Шест, от които, например електронното направление и рецепта, са готови като софтуер. Естествено, необходимо още малко работа по отношение на внедряването на системата. По отношение на електронното направление е необходимо всички лични лекари да станат потребители на системата, за което се оказа отнеме време. По отношение на електронната рецепта тук голямото предизвикателство е дългата номенклатура от лекарства, която трябва да бъде въведена вътре. Надявам се до седмици да бъдат на разположение на всички здравни работници, пациенти“, каза той.

Дончева обясни, че внедряването на една система не е толкова просто – предполага адаптиране. „Ако погледнете данните ние почти всеки месец имаме услуга, която от хартия се е превърнала в електронна“, каза той. Дончев каза, че две големи крачки трябва да бъдат извървяни – електронната идентификация, което ще се случи с новите документи за самоличност и другото е огромното усилие всеки документ, който е на хартия в администрацията да бъде превърнат в машинно-четивен формат. „Когато тази стъпка бъде извървяна, тогава ще имаме пълно действащо електронно правителство. Като възможност на системите да си говорят една с друга, вече е факт“, добави Дончев. Вицепремиерът каза, че за икономиката колкото повече подкрепа, толкова по-добре. „Икономиката ни в момента е по-добре от най-лошите прогнози и по-зле от най-оптимистичните очаквания“, обясни той. „Всички мерки за справяне с пандемията в рамките на 2020 година ще бъдат на стойност около 2,5 % от БВП, което е над 3 милиарда лева“, каза той. Дончев добави, че средствата инвестирани в бизнеса са не по-малко то един милиард. “Ще продължим с подобни мерки и до края на тези и в началото на следващата година”, добави той.


Share Follow

Leave A Reply