“Не призовавам за локдаун, а да се спазват сегашните мерки срещу коронавируса, да не се разчита на съвестта на хората, а да се прави възможно най-строг контрол и да има наказания за тези, които не спазват мерките”. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова телевизия. „Не можем да виним министъра за тези неща, това е въпрос на организация. Голяма част от болниците в страната не са под егидата на министъра. Тогава трябва да търсим вината в кмета или общинския съвет? Това са изолирани случаи.

снимка: БГНЕС

Във връзка със случая с двамата пациенти, които починаха пред ковид отделението в Пловдивска болница проф. Генчо Начев каза, че човешки живот е загубен от безхаберие. “Според мен и от това, че определени хора, свързани със здравеопазването не приемат професията си като признание. Работят просто за да мине времето и да получат възнаграждение“, каза той.

снимка: pixabay.com

По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия. „Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент – правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носел вируса“, обясни той. По думите му почти всички болници в България не са строени с мисълта за разделяне на потоци и това трябва да се реализира по изкуствен начин. “Не може да има 100 % сигурност, каквито и мерки да се вземат, но може да се сведе до минимум рискът от инфектиране с COVID-19, но гаранция на 100 % няма”, подчерта проф. Начев.

снимка: pixabay

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно – води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID-19“каза още проф. Генчо Начев.


Share Follow

Leave A Reply