Българското филмопроизводство ще получи 10 милиона лева повече държавна субсидия за производство на филми, гласуваха на първо четене депутатите. Освен повече пари за родното кино законопроектът предвижда повече национални продукции и допълнителни стимули за филмовите компании. В същото време депутати от комисията по култура от опозицията и мнозинството са обединени в мнението, че проектът трябва да претърпи корекции между първото и второто четене в посока засилване на контрола и елиминиране на опцията онзи, който дава парите, да контролира и качеството на филмовия продукт.

“Няма да крия, че е конфликт на интереси – този, който дава парите, той да ги контролира. От само себе си законът става лобистки – няма какво да се сърдят някои хора. Би трябвало държавата да се интересува къде отиват държавните пари”, прие забележките на колежката си от БСП Нона Йотова председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов. “Между първо и второ четене ще седнем всички заедно да направим прекрасен закон и да са щастливи всички зрители. Защото няма нужда от филм, от който зрителят да не е щастлив”, наблегна Рашидов.

Вежди Рашидов,
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ посочи, че финансирането на родните филми трябва да се извършва прозрачно и с контрол за качеството им, а не просто парите да отидат “за два часа лента”. По думите му родните продуценти не трябва само да чакат на държавата за пари, но и те самите да започнат да носят печалба. Вежди Рашидов даде за пример тв сериалите, които, според него, са дръпнали много напред и българското кино трябва да ги последва.


Share Follow

Leave A Reply