„Антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България, разпространяването на невярна информация – че сме наложили вето например и оспорваме самоопределянето, със сигурност не помагат, а по-скоро пречат на изграждане на доверието със Северна Македония“,  заяви външният министър на България Екатерина Захариева след среща с Владо Бучковски, който стана специален представител на Скопие у нас. Късно снощи правителството на Република Северна Македония публикува декларация, че българското вето върху преговорния процес за влизането на Македония в ЕС е тежка геостратегическа грешка. Захариева заяви, че това е невярно твърдение. „Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Няма съмнение, че се намираме в деликатен етап на нашите отношения“, категорична е тя.

По думите ѝ страната ни алармира за неспазване на договора за добросъседство и сътрудничество със Северна Македония от месеци. „Няколко неща – едностранно блокиране и политизиране на работата на комисията по история и образователните въпроси, административни пречки пред бизнеса, неофициална подкрепа на организации с претенции за македонско малцинство у нас и др.“, изреди Захариева. „Само думи не са достатъчни вече, искаме дела“, отбеляза тя.

снимка: БГНЕС

Тя препотвърди готовността ни да продължим разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. „Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, категорична е Захариева. Тя също така заяви, че една страна, за да бъде член на ЕС, трябва да се придържа към двустранните или многостранните договори.

Бучковски призна, че е нарушено доверието между двете ни страни. „Изразявам личното си удовлетворение, че приятелска България смята моето назначаване за специален представител на македонското правителство като допълнително усилие от наша страна за връщането на това загубено доверие“, каза той. „Съгласихме се, че в периода, който предстои, е много по-добре да се хвалим с дела, а не с празни приказки“, коментира още Бучковски.

снимка: БГНЕС

Той уточни, че неговата работа ще бъде по-скоро свързана с изпълнението на Договора, отколкото с историческите въпроси. „Общата история не можем да я променяме нито аз, нито г-жа Захариева. Но можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, общите капитални проекти, по-силното сътрудничество в областта на науката и образованието, по-силното сътрудничество в областта на културата и да работим за сближаването на двата народа. Това ще правим искрено“, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply