Годината, в която работата на Прокуратурата бе поета от нов главен прокурор, беше белязана и от знакови акции и повишена активност на органите на реда. Най-важните криминални събития ви представяме в обзора си!

снимка: БГНЕС

Заради водната криза в Перник, при която жителите на града бяха на воден режим в продължение на месеци, прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на язовир “Студена” на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Освен него прокуратурата разследва и бившия управител на ВиК – Перник – Иван Витанов, както и бившия кмет на града Севделина Ковачева.

снимка: БГНЕС

Хазартният бос Васил Божков стана обект на преследване по обвинение за ръководене на организирана престъпна група. Той се укри в Дубай, а в хода на разследването получи общо 18 обвинения. От офисите на фирмите му бяха иззети оромен брой културни ценности, а имуществото му бе запорирано. Властите задъраха сина му Антон Божков и жената, с която е живял – Елена Динева. Във връзка със случая беше задържан и шефът на Комисията по хазарта Александър Георгиев.

снимка: БГНЕС

Певицата Лиляна Деянова, известна като Лилана, и съдружникът й Мартин Димитров бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. След престои в ареста, съдът позволи тя да остане на свобода срещу парична гаранция в размер на 40 хил. лева.

Телевизионният водещ Милен Цветков загина в тежка автомобилна катастрофа. 21-годишният Кристиян Николов предизвика катастрофата, карайки с превишена скорост и наличие на наркотици в кръвта. Той е обвинен в умишлено убийство.

Хитрино, снимка: БГНЕС

Три години след трагедията в Хитрино Oкръжният съд в Шумен се произнесе с осъдителни присъди. 15 години затвор получи машинистът Димитър Михнев. Неговият колега Радослав Петков бе осъден на 10 години затвор.

снимка: БТА

Наложиха доживотна присъда без право на замяна за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря. Извършителят Мартин Трифонов направи опит да се укрие и беше прострелян при задържането.

снимка: Булфото

Съдът пусна под домашен арест Маринела и Ветко Арабаджиеви и върна делото за преразглеждане на прокуратурата. Мотив за това е проблем с европейската заповед за арест на Арабаджиев.

снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци. Апелативният специализиран съд остави в ареста Красимир Живков и наложи мярка “парична гаранция” от 2 млн. лв. на Атанас Бобоков и на Пламен Бобоков.

снимка: БГНЕС

Съветникът на президента Пламен Узунов беше задържан за търговия с влияние. Прокуратурата влезе в президентството, за да обискира кабинета му в негово присъствие. Освен това от прокуратурата разпространиха разговори между него и бизнесмена Пламен Бобоков.

Изчезването на бившия гард на братя Галеви Янек Миланов от Дупница стана причина за акция по издирването му, по време на която органите на реда претърсиха площ от 120 кв. метра. Въпреки това акцията беше безрезултатна, полицейските органи подновиха търсенето – като претърсиха и язовир „Дяково“. Янек Миланов за последно е забелязан да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата. Каплата е в ареста с обвинение за закана за убийство на председателя на мотоклуб “Неразделни братя”.

снимка: БГНЕС

Жена от Сандански уби двете си деца на 3 и 5 години. Тя остава за постоянно в ареста. Адвокатите й твърдят, че жената е била физически малтретирана от бащата на децата.

Това бяха най-важните криминални новини, които белязаха изминалата година. Екипът на Информо Ви желае светли празници!


Share Follow

Leave A Reply