Представяме Ви най-интересните и значими събития от сферата на обществения живот и културата, които се случиха през изминалата 2020 година. Как се отрази пандемията от коронавирус на културния живот и с кои други събития ще запомним 2020 година Ви показваме в обзора си.

Поради извънредните мерки за справяне с пандемията от коронавирус театралната сцена се премести във виртуалното пространство. Театрите бяха затворени затова редица театри решиха да представят спектаклите си на живо онлайн. Освен театър онлайн тази година редица театри имаха и летен сезон като за целта изградиха сцени на открито. През новия театрален сезон театрите остават отворени, но при запъленен 50 процента от капацитетат им и задължително носене на маски в театралните зали.

Пандемията стана причина и за отлагането на Евровизия 2020. На държавите беше предоставена възможността да решат дали същите изпълнители да ги представят и през 2021. До момента 20 артисти са получили втори шанс да представят страната си на най-голямата музикална надпревара в света. Сред тях е и представителят на България Виктория Георгиева.


Връчването на Нобеловите награди тази година също беше различно. Заради пандемията от COVID-19 специалните церемонии бяха отмени, а носителите на престижните отличия ще ги получат в дома си или близо до него. Нобеловата награда за мир за 2020 г. беше присъдена на световната програма по прехраната на ООН.

Space X изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция. Частната американска компания транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

снимка: БГНЕС

2020 година ще остане в историята и със скандалът в британското кралско семейство – т.нар Мегзит. През януари принц Хари и херцогиня Мегън Маркъл обявиха, че ще напуснат Обединеното кралство, ще се откажат от ролята си на висши членове на британското Кралско семейство и ще станат финансово независими. В края на годината Меган Маркъл сподели с медийте тъжната новина, че е пометнала второто си дете.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис от полицейски служител предизвика вълна от протести против разсизма по целия свят, които на много места по света прерастнаха в размирици – взеха човешки жертви и бяха разрушени паметници на културата.

Кристо, снимка: Ройтерс

През 2020 година се сбогувахме с известния по целия свят артист от български произход Христо Явашев – Кристо, легендата на Холивуд Шон Конари, бившият френски президент Жискар д‘ Естен, сръбският патриарх Ириней и първият и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици и култури Гергина Тончева.

Това бяха най-интересните и значими обществени и културни събития в България и по света. За още новини четете сайта на Информо. Екипът ни Ви пожелава светли празници!


Share Follow

Leave A Reply