В село Петърч е обявено 7-дневно бедствено положение заради наводненията, причинени от преливането на двете реки, които минават през селото. Свързахме се с кмета на Петърч Борислав Борисов, за да разберем каква е ситуацията в селото към момента.

Каква е ситуацията към момента в Петърч?

Ситуацията е бедствена. От 9 години съм кмет, такова нещо не се е случвало. От 47 години живея в селото, но не помня подобно нещо да се е случвало. Имало е наводнения много пъти, но и местните хора казват, че от 2005-а не е имало нещо такова.

Снимка: бТВ

Каква огранизация е създадена за защита на населението?

Оказва се абсолютно всякакво съдействие плюс техника, плюс строителна техниха. Освен това вчера сме разнесли над 60 тона чували с пясък. Доста местни хора се включиха. Благодаря на всички, които помагат. Над 100 човека млади хора снощи близо до 00:00 часа сме разнасяли и сутринта сме от 6:30 пак на терен. Но ситуацията е тежка. Едната река се прибра, а другата – излезе. През селото минават две реки, които в края на селото се събират в една и отиват към Костинброд и от там в Нови Искър. Проблемът е, че водата идва от Калотина през Драгоман, Сливница и събира целия водосбор от планините и всички малки рекички. Старахме се – 9 години, от както аз съм кмет чистехме реките, но сега съвпаднаха топенето на снеговете и дъждът, който 4 дена не спира да вали. Язовирите също вече явно не могат да бъдат контролирани в резултат от тези метеорологични условия.


Как реагираха хората на създалата се обстановка?

Не е приятно за никого. Дано да имаме шанс по-скоро да се справим с това нещо и да не се повтаря.

Има хора, които са били евакуирани от домовете си, къде са настанени те?

Те са евакуирани в домове на роднини. За двама човека помогнахме лично да бъдат изведени от домовете си. Всички имат къде да преспят. Подсигуряваме, каквото е възможно. Надяваме се да ни докарат и електрически печки, ако някъде има проблем с газта или парното, за да можем да вземем мерки.

Към момента какви са щетите от наводнението?

Над 150-200 домакинства са наводнени. И то наводнени, в смисъл, че на приземния етаж има вода и не може да се живее.

На фона на създалата се ситуация обаче получавате атаки. Основателни ли са те и защо според вас идват в такъв момент?

Не са основателни твърденията, че не е реагирано на сигнал. Не е имало сигнал или обаждане, на който да не сме реагирали веднага и да не сме помогнали. Атаките идват от хора, които изобщо не са сигнализирали, за да окажем някакво съдействие. Жалко, за което. Не искам да влизаме в полемики, защото интригите не са на място в такъв момент. Нормално е хората да са изнервени в такава ситуация, но с нерви нищо не се постига. Трябва да сме заедно, ръка за ръка, за да се преборим в този момент. Колкото и да обвиняват, не се е родил още човек, който да пребори природата.


Share Follow

Leave A Reply