Пристигнаха първите дози от втората одобрена ваксина срещу COVID-19 – тази на “Mодерна”. Първата пратка е от 2400 дози. Те пристигнаха в склада на държавното предприятие “Бул био”, където ще се съхраняват. “От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на “Модерна” в България”, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. “Получихме първата доставка на втората ваксина в България ваксината на “Модерна”. Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса”, поясни той. По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъдат разпределени за РЗИ – София.

Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната. “Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на “Пфайзер”. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2,9 млн. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на “Астра Зенека”. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. ваксини”, допълни още здравният министър.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на “Модерна”. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари”, каза здравният министър.

По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май ситуацията ще е друга. “Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки”, заяви проф. Костадин Ангелов.

“Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация”, допълни още министърът на здравеопазването.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Според него в България има хора, които са положителни и не са част от статистиката. “От 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е така наречената скрита заболеваемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските ученици, на българските деца и на техните родители”, допълни още министърът.

“Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители”, съобщи още министърът. “В момента се уточнява как точно ще се извършва процесът на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%”, обобщи проф. Ангелов.


Share Follow

Leave A Reply