Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха агенциите. Той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти, предадоха агенциите. Инициативата беше подкрепена с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. За резолюцията гласуваха и десет негови съпартийци.

снимка: Ройтерс

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари. За одобрение на резолюцията за импийчмънт е нужно обикновено мнозинство. Понастоящем демократите контролират долната камара на американския Конгрес. Местни медии съобщиха преди това, че инициативата има достатъчно подкрепа сред конгресмените демократи и може да бъде утвърдена от Камарата на представителите. Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп излезе с изявление, след като Камарата на представителите прие резолюция за неговия импийчмън, съобщи АП. В обръщението си той заяви, че осъжда насилието, станало миналата седмица на Капитолия. Президентът подчерта, че в САЩ “няма място за жестокост”. “Нито един от моите истински поддръжници не може да бъде замесен в политическо насилие, никой от моите истински поддръжници не може да показва неуважение към правоприлагащите органи или нашето велико американско знаме, никой от моите истински поддръжници не може да обижда своите съграждани”, каза Тръмп във видео съобщение което беше публикувано в “Туитър” от Белия дом. Той увери, че замесените в нападението над Капитолия ще носят отговорност.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът отбеляза също необходимостта американците да се съсредоточат върху интересите на цялата страна и помоли всички граждани да се обединят, “преодолявайки моментните страсти”. Освен това Тръмп заяви, че е инструктирал федералните власти да използват всички ресурси за поддържане на реда на фона на съобщенията за заплахата от нови вълнения във Вашингтон и в цялата страна. Според него “хиляди” бойци от Националната гвардия пристигат в американската столица, за да осигурят “безопасно предаване на властта без инциденти”.


Share Follow

Leave A Reply