“Досега са известни 4 000 мутации на коронавируса, но ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат и на британската генетична линия”. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по БНТ. „Във Ваксинационния план не са пропуснати хората, които работят в критичната инфраструктура. Планът е много добър. Тенденцията е първо здравните работници на първа линия, после заведенията за възрастни и хората с увреждания, след което постепенно ще се изпълнява този план. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение. Трябва да се изчака, както някои служители в здравеопазването изчакват. С вчерашна дата се оказа, че ваксините, които сме получили и които са поставени, са сравними с бройката ваксини, които са слагани в Чехия, Финландия и Холандия. Радвам се, когато сме сравними с тях. В хода на доставките ще бъдат използвани всички ваксини. Вчера имах удоволствието от Агенцията по лекарствата ми изпратиха промяната, че от ваксината на „Пфайзер“ вече могат да се правят 6 дози, а не както досега – по 5. Това покачва с 20% броя на ваксинираните“, посочи той.

„Взета е кръв от хора, ваксинирани с ваксината на „Пфайзер“ и е доказано, че тази ваксина действа и унищожава новият мутирал британски вирус. Засега на „Пфайзер“ и „Модерна“ действат ваксините. Ако се очакват други мутации, те са готови да променят производството си и да произвеждат ваксини и срещу тях. Всички ваксини действат на тази мутация. Същото можем да кажем и за ваксината на „Астра Зенека“, но при адекватния имунен отговор на пациентите не е 95%, а доста по-нисък, затова някои държави се замислят дали да купуват тези количества. Тази ваксина прави около 60-70% имунен отговор. Тя няма да може за кратко време да изгради колективен имунитет в обществото. ЕК покани руската ваксина също да участва. Ваксините са принципно еднакви, но при „Астра Зенека“ носителят е маймунски аденовирус, а при руската – човешки аденовирус. Това означава да се въведе евентуално руската ваксина най-вероятно в комбинация с „Астра Зенека“. Руската ваксина са два различни човешки аденовируса. Първата е различна от втората, а на „Модерна“ и „Пфайзер“ са еднакви двете ваксини, добави Кантарджиев.

„В рамките на 2021 година няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва, защото създаването на колективен имунитет, противоепидемичните мерки и големия брой на излекуваните, които също създават имунитет, мисля, че ще дадат ефекта и лятото ще имаме сериозно намаляване на случаите“, посочи Кантарджиев. „Технологията на РНК ваксините, каквато е тази при ваксината на „Модерна“, може би ще бъде бъдещето и за другите ваксини като тези за детски паралич, коклюш и дифтерия. Нивото на антителата не е водещият критерий за определяне на ефективността на ваксината.Най-важен е клетъчният имунитет и засега имаме данни, че той е траен “, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply